Поезија од Кети

Страна 12 of 16 Previous  1 ... 7 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Next

Go down

Re: Поезија од Кети

Пишување by keti on Вто Јан 26 2016, 23:51

Кети

Kе бидеш Ти
таа што треба да си,
таков глас се слушна
и порака ми прати
и нема друг
така ми рече,
но, нит мудрец ми прати
за наука да ми даде
нит учител се виде
за поука да даде
и така се сама
до височини си појде
тоа име КЕТИ
секој да го слушне
и водач да им биде
но, не’ овде
туку високо горе
највисоко што може
погледот да виде
мислата да допре
и гласот да се слушне.

Не, не верува душа
во ова име такво,
а сепак таа душа
тоа име си го зема
за свое да биде
и во него себе
да се препознае знае.

И која е точката
што ова име Кети
со името Тоше
сака да ги спои
само судбината сега
самата си знае
зошто Бог сакал
многу рамнини да спои
и многу простори и време
во едно да ги стави
за вистина да види
и поука да даде
како добро треба да се прави
и со добрина и љубов
светот да се гради
и иднината поубава
до секого да дојде
и само радост и среќа
во животот да не следи
за се’ добро да биде
како и пишано си било.

25.01.2016 г.
avatar
keti


Вратете се на почетокот Go down

Re: Поезија од Кети

Пишување by keti on Нед Мар 20 2016, 17:53

За Бошко

Во време погрешно
со чудни настани преплетено
некоја чудна приказна
иднината ни носи
и ни дава надеж
дека е се’ добро
и уште подобро ќе биде ...
И светот во бои се обои
и радост ни носи
и сами сме
а пак сме заедно
и гејмерски игри
во глава ни се вртат
и неразбрани сме
но, пак не разбираат
и не’ овој народ овде
туку луѓе поединци
што се како нас
но, сепак се свои ...
И многу цртежи нацртав
и само неколку
од срце ги подарив
и не ми е јасно
зошто тебе се’ ти земаат
а мојот лик во тебе го видов
и зар треба пред цел свет
со цртеж да докажам
дека и јас сум тука
и јас сум како нив
и не’ дека таква е власта
и само за политика се збори
па, нели во секој од вас
јас не можам да бидам!!!
И зошто толку лоши зборови
и зошто толку лоша карма
и зошто толку лоша иднина
за мене вие кроите
кога и моето име Кети
со името Бошко е споено
и не’ дека е “Pink”
туку некој ќе рече
е пак, нели,
Бошко Буха и Сирогојно,
и кој е кој тука
и за кого е овде?
И нели “Сребрениот архи пресек”
твој цртеж требаше да е’
и ако не е кај тебе
сепак, тоа време после 2012
твое е,
зошто меѓу толку луѓе
само во тебе
стабилност јас видов
за да си дојдам
таму кај што сум
и таму кај што ќе бидам.


20.03.2016 г.


Последната промена е направена од keti на Саб Мар 04 2017, 06:06. Мислењето е променето 1 пати
avatar
keti


Вратете се на почетокот Go down

Том Крус и Кејт

Пишување by keti on Вто Апр 05 2016, 03:27

И!
Кај се сега гејмерите?
Треба ли вака да почнам
а се’ Ви е јасно,
само нив ги нема ...
И!
Што е со болката во гради
и што е со Том Крус
и Кејт
и верата нивна?
Или тие се само актери
со разни приказни во филм,
за нечии живот да скројат
и како сикрет знаци
некому да бидат
за иднина да искреираат
за подобро на сите!
Нели!
avatar
keti


Вратете се на почетокот Go down

Re: Поезија од Кети

Пишување by keti on Сре Aвг 03 2016, 12:26

                       НОВ СВЕТ - НОВО ВРЕМЕ
                                     2016
avatar
keti


Вратете се на почетокот Go down

Нов Свет - Ново Време

Пишување by keti on Сре Aвг 03 2016, 12:29

Не!
Не е исто!
Се' е сосема друго!
И не' е континуитет
туку е пресек,
пресек на една ера
и пресек на едно време
и нови науки
и складни градби
и симетрија
и хармонија
и златен архи-пресек.
avatar
keti


Вратете се на почетокот Go down

Re: Поезија од Кети

Пишување by keti on Сре Aвг 03 2016, 12:34

ЈАС ВО ОВОЈ СВЕТ
ВИЗИЈА ЗА ИДНИНАТА
СВЕТ ВО БОИ
НОВ СВЕТ - НОВО ВРЕМЕ

Ограниченост во мислата
која не дава да сум Јас
туку да сум некој друг
и иднина да им претскажам
а минато да спомнам
и во сегашност да донесам
само добри настани и радост
и сето тоа да е
визија за иднината
но, со бои обоен свет
и детска радост и среќа
светот да ни е',
Нов свет - Ново време.
avatar
keti


Вратете се на почетокот Go down

МАШКОТО ЕГО

Пишување by keti on Пет Сеп 16 2016, 16:41

Не сум јас Жена,
повеќе од тоа сум
и не сум Мајка,
повеќе од тоа сум
и во вашите очи
можеби сум Исус
зошто само жртва
гледате во мене ...
И не сум друга вера
иако и вие другите
барате да ве слушнам
и помош да ви дадам ...
Но, јас прва се јавив
не’ да ви речам
на вашиот Бог
помош да му бидам
зошто јас не сум Жена
и не сум Мајка,
туку повеќе од од се’ тоа сум
и многу дарби во мене се збрале
и можам и да ве слушнам
и можам и да ве видам
и судбина да ви сменам
на добро и на арно
но, што фајде
кога “МАШКОТО ЕГО”
ко Жена ме гледа
и во Харем ме става
и ко ИСУС ме прави
во очите на светот ...
Не’ јас прва му реков
на вашиот Бог
не’ јас нема
помош да бидам
дур на исто рамниште
мене ме виде
и како сродна душа
со исти права
пред светот ме стави ...
Не’, јас не сум друга вера
а сепак ве слушам
и сепак ве гледам
и судбина ваша
кон добро можам да сменам.
Ех, тоа
МАШКО ЕГО!!!

нема плус један ставкиavatar
keti


Вратете се на почетокот Go down

Re: Поезија од Кети

Пишување by keti on Сре Сеп 28 2016, 16:12

ТОЈ Е ТАМУ!

Не го барајте тука
сега е Тој таму
каде што треба да е'
и исто е како во филм
и дали е Тој последен
или некој така видел
или некој така предвидел
и кој е Тој
и зошто е сега таму
каде што е?
И последен ли е
и крал ли е
или е цар
или некој така видел
или некој така предвидел?
Тој е сега таму!!!

27.09.2016
avatar
keti


Вратете се на почетокот Go down

Re: Поезија од Кети

Пишување by keti on Вто Окт 18 2016, 01:36

НЕ МЕ ДОВИКУВАЈ!

Не ме довикувај
и не ми го руши
доброто во мене
и мојот авторитет,
со многу труд
е граден
и за добро мое
и ваше постои
тоа добро во мене ...
Не ме довикувај
кога не го разбираш
мојот свет
свет е на генијалец
можеби не разбран за никој
но со добра мисла
за секој и за мене!

17.10.2016
avatar
keti


Вратете се на почетокот Go down

Re: Поезија од Кети

Пишување by keti on Сре Окт 26 2016, 21:00

Шум во етерот

Неодреден звук
чекори по улица
звуци на возила
во движење и запирање
по некој тропот
на препреки по патот
гласови на луѓе
музика од места
одалечени и блиски
и тн ... итн ... итн
Шумови во етер
регистрирани во пораки
испратени таму некаде
за да се слушнат
дека сепак сум тука
иако не се слушам.
Но, дали е до мене
или е до друг
или дали е за добро
само шум во етерот
насекаде да се слуша
и дали така треба
јас порака да пратам
таму некаде
каде што нема да се слушне.
Како и да е
доволно е да се знае
дека сепак,
тој шум во етерот
додека трае
душата ја смирува
и радост и срциња
насекаде праќа.
avatar
keti


Вратете се на почетокот Go down

Re: Поезија од Кети

Пишување by keti on Нед Ное 06 2016, 00:09

Многу светлосни години напред

Се движиме низ просторот
временски неограничено
фотонскиот појас
сигурност ни дава
со драгите спомени
патот ни го осветлува
сегашноста со минатото
во иднината ја носи
и се’ добро
пред нас се отвара
за наше добро
и добро на сите.

Футуризам или иднина
е звездената патека наша.

02.11.2016 г.
avatar
keti


Вратете се на почетокот Go down

Re: Поезија од Кети

Пишување by keti on Нед Ное 06 2016, 00:12

“20 % плачам”

20 % плачам
не се мои права
и не е моја политика
модел е неразбран
и не е мнозинство
туку е недоразбирање
а и висока свест
не е
барем не е
таму кај што
некој мисли
дека е.

04.11.2016
avatar
keti


Вратете се на почетокот Go down

Re: Поезија од Кети

Пишување by keti on Чет Ное 17 2016, 01:50

Градоначалник ЈАС и НЕ’ ЈАС

Земја КУ*ЕДОНИЈА
град непознат
познат а непознат
за вас и за сите
тука сме
а не сме тука
живи сме
а не сме живи
со “ГЕНЕРАЛ”
ЈАС и НЕ’ ЈАС
т.н. ГРАДОНАЧАЛНИК
и заслуга за во иднина
во ПРАТЕНИК
па МИНИСТЕР БЕЗ РЕСОР
ПРЕМИЕР, до, ПРЕТСЕДАТЕЛ.

09.11.2016 
avatar
keti


Вратете се на почетокот Go down

Re: Поезија од Кети

Пишување by keti on Вто Јан 17 2017, 17:29

ТАКОВ Е ЖИВОТОТ

ТАКВИ СМЕ НИЕ
НЕ' ТАКА,
ТУКУ МАЛКУ ПОИНАКУ
ПО "DIFOL"
ТАКОВ Е ЖИВОТОТ
ЗОШТО Е ТЕРМИН
ПОВОЗВИШЕН
И НОВОВРЕМЕНСКИ Е'
ПОРАЗБИРЛИВ ЗА СИТЕ
И ЗА ВАС
И ЗА НАС
И ЗА СИТЕ НАС.

29.11.2016
avatar
keti


Вратете се на почетокот Go down

Re: Поезија од Кети

Пишување by keti on Вто Јан 17 2017, 17:35

РАСПЕАНА ПЕСНА

ТОА СУМ ЈАС
ШТО ПЕСНА ВИ ПРАЌА
ВО ОВАА ТИВКА НОЌ,
ЗА СРЦАТА ВАШИ
СО РАДОСТ СЕ ИСПОЛНАТ
И ТОПЛИНА ОД ЉУБОВ
ДО ДУШИТЕ ВИ ДОПРЕ
И ТАГАТА ЗБРАНА
ВО СРЦИЊА ЈА ПРЕТВОРИ
И НА НЕБОТО ГОРЕ
КАКО НОТИ РАЗИГРАНИ
ДУШИТЕ ВИ ГИ ИСПОЛНИ
И СО СРЕЌА И РАДОСТ
ЖИВОТОТ ВИ ГО ИСПОЛНИ.

ЗАРЕМ Е ТОЛКУ ТЕШКО
ЈАС ЗБОР ДА НАПИШАМ
И ВО РАСПЕАНА ПЕСНА
ЈАС ВИ ГО ПРАТАМ?!?

ВИЕ ЛИ СТЕ ТИЕ
ШТО ИМЕ МИ СПОМНУВАВТЕ
И СО ГОДИНИ ДОЛГИ
МЕ ДЕЛЕВТЕ ОД СИТЕ
ЗОШТО СТЕ МОЌ И ВЛАС,
И ПАК ЛИ ИСТИТЕ
ДУШИ СРОДНИ И НЕСРОДНИ
ВО МАНИПУЛАТИВНИ ИГРИ
САКАТЕ ДА ГИ ЗЛОУПОТРЕБИТЕ
И ЗАРЕМ НЕ Е ДОСТА ВЕЌЕ
ТАКВИ ИГРИ ДА ИГРАТЕ
КОГА Е ВРЕМЕ СЕГА
РАСПЕАНА ПЕСНА
СЕКАДЕ ДА ПРАЌАТЕ!?!

ДА ЈАС СУМ ТАА
ШТО ВИ ПЕЕВ И СВИРЕВ
ВО ОВАА ТИВКА НОЌ
ЗА ДА ВИ ДОНЕСАМ РАДОСТ
ДО ВАШИТЕ СРЦА
И ВАШИТЕ ТОПЛИ ДУШИ
ШТО ЗНААТ ДА ЉУБАТ
И ДЕЦА ДА САКААТ
И СРЕЌА ДА ИМ НОСАТ
НА СЕБЕ СИ И НА СИТЕ
И РАСПЕАНА ПЕСНА
НАСЕКАДЕ ДА ПРАТАТ
ЗОШТО ОВА ВРЕМЕ Е НОВО
И РАДОСТ И СРЕЌА
ТРЕБА ДА БИДЕ.

17.01.2017 ГОДИНА
СРЕЌЕН РОДЕНДЕН СИНЕ...

од “НОВ СВЕТ - НОВО ВРЕМЕ”
17.01.2017 ГОДИНА
avatar
keti


Вратете се на почетокот Go down

Re: Поезија од Кети

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Страна 12 of 16 Previous  1 ... 7 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Next

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот