Како го дефинирате поимот Религија?

Страна 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

Go down

Re: Како го дефинирате поимот Религија?

Пишување by zbunet on Нед Јан 30 2011, 22:35

Цивилизациите се ретки затоа што примитивните заедници се чести. smesko
avatar
zbunet


Вратете се на почетокот Go down

Re: Како го дефинирате поимот Религија?

Пишување by the nurse on Нед Фед 06 2011, 19:35

avatar
the nurse


Вратете се на почетокот Go down

Re: Како го дефинирате поимот Религија?

Пишување by keti on Чет Фед 10 2011, 14:19

avatar
keti


Вратете се на почетокот Go down

Re: Како го дефинирате поимот Религија?

Пишување by Александра on Пон Фед 14 2011, 14:37

љубовта е религија што ги брише сите сеќавања за минатото и сите стравови за иднината
avatar
Александра


Вратете се на почетокот Go down

Re: Како го дефинирате поимот Религија?

Пишување by the nurse on Вто Фед 15 2011, 21:52

Важно соопштение: Заради рецесија се гаси светлото на крајот од тунелот. Потпис: Бог.
avatar
the nurse


Вратете се на почетокот Go down

Re: Како го дефинирате поимот Религија?

Пишување by zbunet on Вто Фед 15 2011, 22:09

smeenje
avatar
zbunet


Вратете се на почетокот Go down

Re: Како го дефинирате поимот Религија?

Пишување by the nurse on Вто Фед 15 2011, 22:16

Што се смееш у озбилна тема? bidi umen
avatar
the nurse


Вратете се на почетокот Go down

Re: Како го дефинирате поимот Религија?

Пишување by zbunet on Вто Фед 15 2011, 22:21

obesen tazen
avatar
zbunet


Вратете се на почетокот Go down

Re: Како го дефинирате поимот Религија?

Пишување by the nurse on Вто Фед 15 2011, 22:27

Не,не,не...не те карам guska gal
avatar
the nurse


Вратете се на почетокот Go down

Re: Како го дефинирате поимот Религија?

Пишување by zbunet on Вто Фед 15 2011, 22:44

guska kez
avatar
zbunet


Вратете се на почетокот Go down

Re: Како го дефинирате поимот Религија?

Пишување by zbunet on Сре Фед 23 2011, 20:06

Многу ретко сум чул жена му на попот да ја нарекуваат попадика, почесто ја нарекуваат попичка. kez
avatar
zbunet


Вратете се на почетокот Go down

Re: Како го дефинирате поимот Религија?

Пишување by doc holliday on Сре Фед 23 2011, 22:43

Жена му на попот...попадига. kez
avatar
doc holliday


Вратете се на почетокот Go down

Re: Како го дефинирате поимот Религија?

Пишување by zbunet on Чет Апр 21 2011, 13:45

Христијански е да ги сакаш тие кои те ограбуваат и да завртиш глава на друга страна kez
avatar
zbunet


Вратете се на почетокот Go down

Кога господ го создавал светот ...

Пишување by trpe on Пон Мај 09 2011, 12:21

Вака некако изгледало кога Бог го создавал светот.

Бог го создал магарето и рекол: Ти ќе се викаш магаре. Ќе ринташ по цел ден и ќе те викам глупав.

Ќе живееш 20 години.

Магарето одговорило:

- Ух, тоа не звучи како добар живот. Може ли да живеам 5 години?

И Бог се согласил. Потоа Бог го создал кучето.

Му рекол:

- Ти ќе се викаш куче, и ќе живееш како потчинето животно.

- Ќе се храниш со остатоците од масата и ќе ја чуваш куќата.

- Ќе живееш 35 години.

Кучето одговорило:

- Тоа нема да биде баш лесно, може ли јас да живеам, ете само 15 години?

И Бог се согласил.

Потоа Бог го создал папагалот.

- Ти ќе се викаш папагал.

- Ќе седиш во аголот на дневната соба, ќе повторуваш што ќе кажат луѓето и ќе го иритираш секого. Ќе живееш 75 години.

Папагалот одговорил:

- Звучи малку досадно, а како би било да живеам 50 години?

И Бог се согласил.

И тогаш Бог го создал мажот.

- Ти ќе бидеш човечко суштество, маж, и ќе живееш одличен живот.

- Ќе бидеш мудар и паметен, ќе владееш и ќе одлучуваш на овој свет. Ќе живееш 20 години.

Мажот одговорил:

- Тоа звучи како добар живот, па не ли може да живеам барем малку подолго?

(тука мажот за прв пат ја искористил својата интелигенција)

- Може ли да ги добијам оние 15 години што ги одби магарето, оние 20 што не ги сакаше кучето и оние 25 од кои се одрече папагалот?

И Бог се согласил.

Од тогаш мажот живее одличен живот додека не наполни 20 години.

Следните 15 години рмба по цел ден, се жени и го нарекуваат глупав.

Потоа добива деца, живее од остатоците на масата и ја чува куќата наредните 20 години.

Последните 25 години седи во аголот на дневната соба, повторува сè што ќе кажат другите и ги иритира останатите.
avatar
trpe


Вратете се на почетокот Go down

Re: Како го дефинирате поимот Религија?

Пишување by keti on Саб Мај 28 2011, 15:41

"Reinkarnacija u svetim spisima""...Римљанима, глава 7


1. Или не знате, браћо (јер говорим онима који знаду закон), да закон влада над човјеком докле је жив?

2. Јер је удата жена привезана законом за мужа докле год он живи; а ако ли муж њезин умре, раздријеши се од закона мужевљега.
Мат. 19:6, 1 Кор. 7:39
3. Зато дакле док јој је муж жив бива прељубочиница ако пође за другог мужа; а ако јој умре муж проста је од закона да не буде прељубочиница ако пође за другога.
Мат. 5:32, Мар. 10:11, Мар. 10:12, Лука 16:18, 1 Кор. 6:9, Гал. 5:19, Гал. 5:21, Јевр. 13:4
4. За то, браћо моја, и ви умријесте закону тијелом Христовим, да будете другога, онога што уста из мртвијех, да плод донесемо Богу.
Ос. 2:19, Рим. 6:14, 2 Кор. 11:2, Гал. 2:19, Ефес. 2:15, Кол. 2:14, 1 Пет. 2:24
5. Јер кад бијасмо у тијелу, бијаху сласти грјеховне, које закон рађаху у удима нашима да се смрти плод доноси.
Рим. 6:21, Гал. 5:19, Јаков 1:15
6. А сад умрвши избависмо се од закона који нас држаше, да служимо (Богу) у обновљењу Духа а не у старини слова.
Језек. 11:19, Јован 4:23, Рим. 2:29, 2 Кор. 3:6, Гал. 2:19
7. Шта ћемо дакле рећи? Је ли закон гријех? Боже сачувај! него ја гријеха не познах осим кроз закон; јер не знадох за жељу да закон не каза: не зажели.
2 Мој. 20:17, Мих. 2:2, Рим. 3:5, Рим. 3:20, Рим. 4:15, Ефес. 5:3

8. А гријех узе почетак кроз заповијест, и начини у мени сваку жељу; јер је гријех без закона мртав.
Рим. 4:15, 1 Кор. 15:56
9. А ја живљах некад без закона; а кад дође заповијест, онда гријех оживље,

10. А ја умријех, и нађе се да ми заповијест би за смрт која бјеше дата за живот.
3 Мој. 18:5, Језек. 20:13, 2 Кор. 3:7
11. Јер гријех узевши почетак кроз заповијест превари ме, и уби ме њоме.

12. Тако је дакле закон свет и заповијест света и праведна и добра.
Псал. 19:8, 1 Тим. 1:8

13. Добро ли дакле би мени смрт? Боже сачувај! него гријех, да се покаже гријех добром чинећи ми смрт, да буде гријех одвише грјешан заповијешћу.

14. Јер знамо да је закон духован; а ја сам тјелесан, продан под гријех:
1 Цар. 21:20, 1 Цар. 21:25
15. Јер не знам шта чиним, јер не чиним оно шта хоћу, него на што мрзим оно чиним.
Гал. 5:17
16. Ако ли оно чиним шта нећу, хвалим закон да је добар.

17. А ово више ја не чиним него гријех који живи у мени.

18. Јер знам да добро не живи у мени, то јест у тијелу мојему. Јер хтјети имам у себи, али учинити добро не налазим.
1 Мој. 8:21
19. Јер добро шта хоћу не чиним, него зло што нећу оно чиним.

20. А кад чиним оно што нећу, већ ја то не чиним него гријех који живи у мени.

21. Налазим дакле закон, кад хоћу добро да чиним, да ме на зло нагони.

22. Јер имам радост у закону Божијему по унутрашњему човјеку;
Јов 23:12, Псал. 1:2, 2 Кор. 4:16, Јевр. 8:10
23. Али видим други закон у удима својима, који се супроти закону ума мојега, и заробљава ме законом грјеховнијем који је у удима мојима.

24. Ја несрећни човјек! Ко ће ме избавити од тијела смрти ове?
Рим. 8:23
25. Захваљујем Богу својему кроз Исуса Христа Господа нашега. Тако дакле ја сам умом својијем служим закону Божијему а тијелом закону грјеховноме...."

[b]

http://www.duhovnaizgradnja.net/stranice/tekstovi/nasi_pogledi/reinkarnacija.html#pavle_zakon
avatar
keti


Вратете се на почетокот Go down

Re: Како го дефинирате поимот Религија?

Пишување by trpe on Нед Мај 29 2011, 16:59

Изградил попот црква, а неговиот прв комшија оџа – изградил џамија.
Попот подигнал камбанарија, оџата изградил минаре. Попот купил БМВ, и
оџата купил БМВ. Еден ден зел попот вода и тргнал да го мие автомобилот.
Додека миел, го гледа оџата како со моторна пила го сече ауспухот на
БМВ-то.
- Што правиш бе пријателе, му вика попот на оџата.
- Па, ако можеш ти твојот да го крштеваш, можам и јас сунет да го сторам!
avatar
trpe


Вратете се на почетокот Go down

Re: Како го дефинирате поимот Религија?

Пишување by the nurse on Сре Јун 08 2011, 08:16

Господ е еден...за оние што сакаат да го имитираат,постои институција
avatar
the nurse


Вратете се на почетокот Go down

Re: Како го дефинирате поимот Религија?

Пишување by the nurse on Сре Јун 08 2011, 09:10

Лажни месии насекаде...спас никаде
avatar
the nurse


Вратете се на почетокот Go down

Re: Како го дефинирате поимот Религија?

Пишување by the nurse on Нед Јун 12 2011, 16:49

Bila jednom jedna veoma religiozna žena
koja je mnogo voljela boga.
Svakog jutra išla je u crkvu dok su joj duž
puta prilazili prosjaci,
djeca joj pružala ruku, prijatelji je dozivali,
ali ona je bila tako opsesivno
obuzeta svojim bogomoljstvom
da nikog od njih nije uopšte ni primjećivala.
Jednog dana prešla je uobičajeni put od
kuće do crkve da bi stigla na misu.
Gurnula je vrata od crkve, ali se ona nisu otvorila.
Pokušala je još jednom, i na svoje zaprepaštenje
shvatila, da su zaključana.
Očajna i na samu pomisao da će prvi put za sve
te godine propustiti misu,
ne znajući šta da učini, pogledala je uvis.
Na vratima je visila zakačena cedulja na kojoj je pisalo:
»Napolju sam.»
avatar
the nurse


Вратете се на почетокот Go down

Re: Како го дефинирате поимот Религија?

Пишување by keti on Нед Јун 12 2011, 16:54

Мудроста треба да се бара во Кабалата... trepka
avatar
keti


Вратете се на почетокот Go down

Re: Како го дефинирате поимот Религија?

Пишување by zbunet on Сре Јун 22 2011, 16:23

Господ има две лица. За женските е машко, а машките е женско. Затоа и постои желба за спојување smesko
avatar
zbunet


Вратете се на почетокот Go down

Re: Како го дефинирате поимот Религија?

Пишување by keti on Сре Јун 22 2011, 17:37

Бог има еден лик кој содржи женски и машки дел ... Во зависност од тоа кој дел преовладува, тогаш се појавува потреба од спојување со спротивниот дел...Исто како и кај човекот... trepka
avatar
keti


Вратете се на почетокот Go down

Re: Како го дефинирате поимот Религија?

Пишување by zbunet on Чет Јун 30 2011, 17:52

Ne mi trebaat cuda i mercedesi, bar mal znak mi treba od gospod. Bar eden Matiz kez
avatar
zbunet


Вратете се на почетокот Go down

Re: Како го дефинирате поимот Религија?

Пишување by the nurse on Чет Јун 30 2011, 18:54

Sekogas koga najmalku ocekuvam ...se pojavuva cudo vinozito
avatar
the nurse


Вратете се на почетокот Go down

Re: Како го дефинирате поимот Религија?

Пишување by zbunet on Пет Aвг 05 2011, 10:17

Lugeto na smrtna postela kobojagi se kajat za svoite greski i oti lazat zatoa umiraat kez
avatar
zbunet


Вратете се на почетокот Go down

Re: Како го дефинирате поимот Религија?

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Страна 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот